A Váci utcában lehetetlen egy árat mondani

Bár korai még trendfordulóról beszélni, a bérleti díjak csökkenése lassult az Andrássy úton, és megállt a Váci utcában. A CBRE legfrissebb kutatása szerint a legfelső kategóriás üzlethelyiségek szegmensében a havi bérleti díj a 80-90 euró/négyzetmétert (22 ezer – 25 ezer forintot) is eléri a Váci utca legjobb részén. A bérlők még ma is fizetnek kulcspénzt (habár kevesebbet, mint régen), ha Budapest presztízs-környékére szeretnének bejutni.

Általánosságban a kereskedelmi ingatlanpiac is szenved a gazdasági lejtmenet következményeitől. Az elmúlt néhány évben a csökkenő forgalom, az emelkedő költségek és a növekvő adóteher miatt a kiskereskedők biztos profitcsökkenéssel kénytelenek szembenézni. Az ingatlanok tulajdonosai nem tehetnek mást, mint csökkentik a bérleti díjakat számos bolttípus esetében Budapesten és környékén egyaránt. Az általánossá vált helyzetben akad már kivétel: a bevásárló utcák legjobb részei újra vonzzák az új bérlőket és az üresedés is alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

 

„Az árazás nagyon érzékeny ebben a szegmensben: függ a kirakat nagyságától, a lokációtól, a szomszédoktól és az épület állapotától egyaránt” – magyarázza Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ingatlan-tanácsadási vezetője. „A Váci utca nem hosszú, de a Vörösmarty térhez közel eső üzlethelyiségek egyértelműen más árfekvésűek, mint az utca déli részén, illetve a mellékutcákban lévő ingatlanok. A 150 négyzetméteres egységek meglehetősen ritkák, újabban inkább többszintes, 600-1000 négyzetméteres üzleteket nyitnak a kereskedők, ahol az árazás is teljesen más. Itt az átlagos bérleti díj nagyjából havi 40 euró négyzetméterenként, míg például egy földszinti, 150-180 négyzetméteres, nyolc méteres kirakattal rendelkező üzlethelyiség esetében a havi bérleti díj 80-90 euró/négyzetméter (22 ezer – 25 ezer forint), egy földszinti 50 négyzetméteres bolt havi bérleti díja pedig akár 185 euró (52 ezer forint) is lehet négyzetméterenként.

 

2012 során a Geox, a Reserved, a Claire’s, a KFC és egy (a Nordsee egykori helyén) bővülő török étteremlánc nyitott új üzletet a belvárosban. A történelmi belvárosban található védett épületeknél az új bérlő által igényelt felújítási munkák egy része számos hatósági engedélyhez kötött, ezért az átalakítás ideje hosszúra nyúlhat. Ilyen felújítás indult meg a Váci és Pesti Barnabás utca sarkán található egykori Csók Galériában, aminek helyén 2013 tavaszán két, többszintes üzlet nyílik meg.

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

BC 91

Váci út 91.

kiadó iroda1443 m2
bérleti díj9 - 9.5 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső