A befektetők az erős európai gazdaságokra figyelnek, pedig a lehetőségek máshol vannak

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac tovább hasadt 2012 harmadik negyedében, mivel a befektetők továbbra is az erősebb gazdaságokra és az első osztályú ingatlanokra koncentrálnak. Az első és másod osztályú ingatlanok közötti jelentős árkülönbség a kontinens más piacain lehetőségeket nyújt a hozzáadott értéket kereső befektetők számára, a CBRE legfrissebb jelentése szerint.

A kereskedelmi ingatlanbefektetések összesen 28,3 milliárd eurót tettek ki Európában 2012 harmadik negyedében, ami 14 százalékkal múlja felül 2012 második negyedévét és szinte pontosan megegyezik 2011 harmadik negyedévében mért aktivitással. A forgalom az elmúlt három évben erős szezonalitást mutat, az utolsó, negyedik negyedév minden évben kiemelkedő forgalmú – a CBRE várakozásai szerint ez lesz a jellemző 2012-re is.

 

A befektetők továbbra is kockázat-kerülő stratégiát követnek: az erősebb gazdaságokat, az Eurózónán kívüli piacokat, illetve az első osztályú ingatlanokat kedvelik. A hozamelemzés azt mutatja, hogy az első osztályú ingatlanok árai magasak maradtak a jelenlegi gazdasági visszaesés ellenére is, ami a befektetők közötti erős versenyre utal.

 

A befektetői aktivitás legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban nőtt: 2012 harmadik negyedében az összeurópai befektetések 42 százalékát tette ki, jóval meghaladva a 35 százalékos negyedéves átlagot. A francia és német piac is jelentős forgalomról számolhat be, nagyvárosaik hagyományosan stabil befektetési és bérlői piacai vonzóak a vevők számára. A dél-európai gazdaságok jóval gyengébben szerepeltek, Kelet-Közép-Európában pedig csak a relatíve erős orosz gazdaság hat a vásárlókra.

 

A kiskereskedelmi szektorban az aktivitás tovább csökkent 2012 harmadik negyedévében, mind abszolút értékben, mind piaci részarányban. Mindenesetre, az első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok, amelyeket defenzív(nek vélt) befektetési jellegük miatt nagyon keresettek voltak a gazdasági visszaesést követően, nagyon ritkán kerülnek a piacra, így ezek forgalma komolyan visszaesett a 2010-ben és 2011 első felében tapasztalt jelentős forgalomhoz képest.

 

Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiacokért felelős vezetője az eredményeket kommentálva azt mondta, hogy „a tőke főleg a kötvényekhez hasonló tulajdonságokkal bíró ingatlanokra koncentrál, - azaz amelyek piaca likvid és a lehető leghosszabb garantált hozamot biztosítja. Ennek eredményeképpen az első és másodosztályú ingatlanok közötti árrés történelmi magasságba emelkedett. Ez a nagyon polarizált piac jó lehetőségeket tartogat a piac hozzáadott-értéket biztosító szegmensében. Az árkülönbség az első osztályú és minden más típusú ingatlanok között jelentős; ezért akár tőkeberuházással, akár a bérleti szerződések újratárgyalásával az eszközök sikeres újrapozícionálása jelentős eredménnyel jár.”

 

A befektetők viszont csak fokozatosan térnek vissza a piacra, az olyan erős gazdasággal rendelkező országokkal kezdik, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy a skandináv országok, erre már akad is példa. Európa nagy részében az utolsó GDP előrejelzések 2013-ra elhanyagolható növekedést mutatnak és ez a fellendülés után is lassúnak ígérkezik. Így az ingatlanbérletek számának növekedése szintén várat még magára néhány évet.

 

“A közép-kelet európai régió is hasadó félben van.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője. “Magyarország mellett Cseh- és Lengyelország is komoly változást szenvedett el 2012-ben az előző évi kiemelkedő forgalom után, a visszaesés akár 70-80%-os is lehet, bár az év végi szokásos rally kicsit árnyalhatja a negatív képet. Ugyanakkor az orosz ingatlan soha nem volt ennyire vonzó. Moszkvában és Szentpéterváron egyre több befektető keres ingatlanokat akár több százmillió euró értékben is. Ezzel Oroszország lett a régió éllovasa – megelőzve Lengyelországot-, hiszen a teljes regionális befektetési volumen közel fele 2012-ben ide irányult.”

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

West End Business Center

Váci út 20-26.

kiadó iroda2030 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső