A hotel befektetési piac aktivitása megnövekedett

A hotel befektetési piac aktivitása megnövekedett az EMEA régióban 2013-ban. Az év első felében 38 százalékkal emelkedtek a befektetések 2012 ugyanezen időszakához képest. Ezt a növekedést lényegében a nyugat-európai portfolió és önálló befektetések határozták meg.

Bár, a nyugat-európai régió egyre kevesebb akvizíciós lehetősége miatt a befektetők jobban érdeklődnek a közép-európai régió főbb városai iránt, mondja a Cushman & Wakefield, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő kereskedelmi ingatlan tanácsadó vállalata.

 

Csehországban nemrég került eladásra egy 5 csillagos, 124 szobás prágai szálloda, a Palace Hotel, valamint Lengyelországban most értékesítették a 3 csillagos, 288 szobás Mercure-t Zakopaneban. A Cushman & Wakefield előrejelzései szerint az elkövetkező hat hónapban még egy 5 csillagos prágai szálloda, valamint két másik 4 csillagos szálloda értékesítése várható Csehországban, egy 5 csillagos hotel eladása Magyarországon és várhatóan legalább egy, 5 csillagos hotel kerül új kézbe Lengyelországban is.

 

“Bár Lengyelország a jelenleg legfelkapottabb befektetési piac a régión belül, Prága és Budapest prémium hotelei iránt is tapasztalunk érdeklődést.”- Mondja Frédéric Le Fichoux, a Cushman & Wakefield CEE Hospitality üzletágának vezetője.

 

A javuló befektetői kedv a RevPAR (Revenue per available room) mutató folyamatos növekedésének a következménye az idei évben, Pozsonyban (10,7%), Budapesten (8,4%) és Prágában (2,4%) az előző év azonos időszakához képest. Varsóban az UEFA Európa bajnokság hatására jelentős fellendülés történt 2012-ben és jelenleg állnak vissza a RevPAR mutatók a 2012 előtti, alacsonyabb mértékre (RevPAR vagy Revenue per Available Room kifejezés a hotelek teljesítményét mutatja, az átlagos napi ár és a kihasználtság szorzata.)

 

“Míg a növekedést a hazai piac táplálja, a kereskedés várhatóan 2013 negyedik negyedévében és 2014 első negyedévében lendül majd fel Varsóban.”- mondta Sarka Chapman, a CEE régió Hospitality üzletágának tanácsadója.

 

A limitált fejlesztések a régióban szintén hozzájárulnak a már létező hotelek piacának fellendüléséhez. A befektetők most a bevétel termelő befektetéseket kedvelik, melyeket általában jó áron árulnak. A fejlesztésekhez szükséges banki finanszírozás hiánya, a magasabb költségek és a kockázat tűrés inkább sarkallja a befektetőket a meglévő hotelek megvásárlására, mint az újak építésére. 

 

Az egyetlen kivétel ez alól Lengyelország, ahol továbbra is sorra adják át az új fejlesztésű szállodákat, mint a Hilton Doubletree a varsói Wawer kerületben és a Renaissance Chopin reptér hotel, melyek nyitása 2013 végén várható. A piac továbbra is reményteljes a hotel fejlesztések tekintetében, Varsó, Lodz, Poznan és Wroclaw mind nyújtanak lehetőségeket, mind az alacsony árú, mind a közepes árú piaci szegmensben.

 

Prágában nagyon kevés hotel nyílt az elmúlt három évben, és ami nyílt, az is leginkább az olcsó és közepes árkategória. Nemrég nyitotta meg kapuit a B&B hotel és 2014 nyarára várható a Motel One nyitása. Bár ezekben a városokban a következő évekre továbbra is több hotel projektet van tervben, a nehéz finanszírozás és politikai helyzet ezeket is megtizedelte. Budapesten az 5 csillagos Buddha Bar és a 4 csillagos Radisson Park Inn nyitása óta egyetlen szálloda sem került átadásra. Pozsonyban 2012-ben nem nyílt új hotel és 2013-ban is csak a Linder hotel.

 

“Az európai gazdaság fellendülésével és a hotel befektetések iránti érdeklődés növekedésével több tranzakcióra számítunk a régióban 2014-ben”- mondta Frédéric Le Fichoux.

Forrás: Cushman&Wakefield
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

Rénóudvar

Váci út 168

kiadó iroda623 m2
bérleti díj4 - 6 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső