Átalakulóban az üzlethelyiségek piaca

Kisebbek lettek a területigények, stagnálnak a bérleti díjak és a bérlők a rugalmasan alakítható feltételeket keresik a kereskedelmi üzlethelyiségek piacán – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság.

Közleményük szerint elsősorban a tartós fogyasztási cikkek piacát érintette olyan mértékben a válság, hogy az üzletek bezárásához vezetett. Ugyanakkor a napi fogyasztási cikkek piacán további üzleti expanzió figyelhető meg.

 

Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója szerint jellemző, hogy az ingatlanokat hosszú távú szerződéssel adják bérbe, ezért fontos döntési szempont lett a bérlők szemében, hogy mennyire megbízható az adott ingatlan tulajdonosa, a bevásárlóközpont üzemeltetője. Emellett elsődlegessé váltak számukra a rugalmasan alakítható bérleti feltételek, azaz hogy a bérleti díjat, az időtartamot, a kialakítási költséget és az egyéb hozzájárulásokat az aktuális helyzetük függvényében lehessen változtatni.

 

A területigények általában csökkentek az összes kiskereskedelmi kategóriában. A válság óta a bérleti díjak is visszaestek – a tavalyi és az idei évben ugyanakkor már stagnáltak – ám ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően nagyok a különbségek – idézi a közlemény Furulyás Ferencet, a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság ügyvezető igazgatóját.

 

A szakember szerint sok budapesti bevásárlóközpont javítani tudott látogatottságán, és stabilan tudja tartani bérleti díjait. Ugyanakkor sok vidéki üzletközpont esetében még a csökkenő bérleti díj sem vonzó, mert vidéken alacsony a vásárlási hajlandóság.

 

A Jones Lang LaSalle idei harmadik negyedéves adatai szerint a budapesti bevásárlóközpontok bérleti díja négyzetméterenként 20-60 euró között mozog havonta, míg a belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjai 40-90 euró között alakulnak. Az Andrássy úton négyzetméterenként átlagosan havi 40-50 eurót kérnek, de sok a bérbe adandó üres üzlethelyiség. A factory outletekben Biatorbágyon 22-25 euró a havi bérleti díj négyzetméterenként, vidéken pedig 16 euró körül mozog.

Forrás: MTI
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

Sas Center

Sas u. 10-12.

kiadó iroda120 m2
bérleti díj12 - 15 €/m²/hó+áfa

BUDAFOKI BUSINESS CENTER

Budafoki út 209.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj7 - 0 €/m²/hó+áfa

Pannonia Center

Pannónia utca 11.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj8 - 11 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

35 - 45m²
2018. 08. 15.
60 - 70m²
2018. 08. 08.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső