Átalakulóban az üzlethelyiségek piaca

Kisebbek lettek a területigények, stagnálnak a bérleti díjak és a bérlők a rugalmasan alakítható feltételeket keresik a kereskedelmi üzlethelyiségek piacán – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság.

Közleményük szerint elsősorban a tartós fogyasztási cikkek piacát érintette olyan mértékben a válság, hogy az üzletek bezárásához vezetett. Ugyanakkor a napi fogyasztási cikkek piacán további üzleti expanzió figyelhető meg.

 

Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója szerint jellemző, hogy az ingatlanokat hosszú távú szerződéssel adják bérbe, ezért fontos döntési szempont lett a bérlők szemében, hogy mennyire megbízható az adott ingatlan tulajdonosa, a bevásárlóközpont üzemeltetője. Emellett elsődlegessé váltak számukra a rugalmasan alakítható bérleti feltételek, azaz hogy a bérleti díjat, az időtartamot, a kialakítási költséget és az egyéb hozzájárulásokat az aktuális helyzetük függvényében lehessen változtatni.

 

A területigények általában csökkentek az összes kiskereskedelmi kategóriában. A válság óta a bérleti díjak is visszaestek – a tavalyi és az idei évben ugyanakkor már stagnáltak – ám ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően nagyok a különbségek – idézi a közlemény Furulyás Ferencet, a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság ügyvezető igazgatóját.

 

A szakember szerint sok budapesti bevásárlóközpont javítani tudott látogatottságán, és stabilan tudja tartani bérleti díjait. Ugyanakkor sok vidéki üzletközpont esetében még a csökkenő bérleti díj sem vonzó, mert vidéken alacsony a vásárlási hajlandóság.

 

A Jones Lang LaSalle idei harmadik negyedéves adatai szerint a budapesti bevásárlóközpontok bérleti díja négyzetméterenként 20-60 euró között mozog havonta, míg a belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjai 40-90 euró között alakulnak. Az Andrássy úton négyzetméterenként átlagosan havi 40-50 eurót kérnek, de sok a bérbe adandó üres üzlethelyiség. A factory outletekben Biatorbágyon 22-25 euró a havi bérleti díj négyzetméterenként, vidéken pedig 16 euró körül mozog.

Forrás: MTI
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Tópark - Be My City I. ütem

Sasbérc út 1.

kiadó iroda17445 m2
bérleti díj10.9 - 13.5 €/m²/hó+áfa

Eladó kereskedelmi szolgáltató ingatlan, 60%-os beépíthetőséggel!

Nagykőrös Kecskeméti út

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Balance Loft

Budapest, Váci út 99.

kiadó iroda6505 m2
bérleti díj12.5 - 13.5 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

Szent István Tér Irodaház

Szent István tér 11

kiadó iroda360 m2
bérleti díj12 - 13.5 €/m²/hó+áfa

Europeum bevásárlóközpont

Blaha Lujza tér 5

kiadó iroda261 m2
bérleti díj25 - 48 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

10 - 12m²
2018. 03. 09.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső