Az online kereskedelem nem veszélyezteti a hagyományos üzleteket

Az online kiskereskedelmi értékesítés nem versenytársa, hanem kiegészítője lesz a hagyományos értékesítésnek a következő két évben, egyúttal lökést adva a forgalomnak is, derül ki a CBRE 50 legnagyobb nemzetközi kiskereskedelmi céget vizsgáló „Az ingatlan szerepe egy többcsatornás világban” című kutatásából.

A megkérdezett nemzetközi kiskereskedelmi hálózatok számára még mindig az üzlethelyiségeik a legfontosabbak, a többcsatornás értékesítés eredményeképpen nő a helyigényük.

 

A többcsatornás értékesítés lehetőséget nyújt a vásárlóknak, hogy különböző eladási csatornákon át (bolti, online számítógépen keresztül, okostelefonnal az interneten vagy applikációval) vásároljon, ami a forradalmasítja a vásárlás menetét. Ez azonban aggodalomra is okot ad az önkormányzatok, a várostervezők és a bevásárlóközpontok tulajdonosai számára az ingatlanok kiskereskedelmi célra való hasznosításának tekintetében.

 

A többcsatornás modell jelentősége

A megkérdezett kereskedők szerint bár a többcsatornás modellbe való befektetés fontos, továbbra is elsődleges a már meglévő bolthálózat fenntartása és jövőben tervezett bővítése. Ez természetesen azt nem befolyásolja, hogy a kereskedők többsége (63%) saját bevallása szerint két éven belül teljesen áttér a többcsatornás modellre, melynek eredményeként az online eladások 5 százalékos aránya két éven belül megduplázódik. Egyelőre viszont úgy tűnik, nem tartanak a legújabb online trendekkel, hiszen a közösségi hálózatokba és a mobil-kereskedelembe való befektetést csak másodlagosnak tekintik.

 

Hagyományos üzlethelyiségek a többcsatornás kiskereskedelemben

A hagyományos üzletek a kereskedők szerint nem vesztik el szerepüket a jövőben sem, hiszen a vásárlók egyre szívesebben veszik át az online megrendelt termékeiket a boltban, hasonlóképpen az irodai- és házhozszállításhoz. A kereskedők ma még nincsenek erre teljes mértékben felkészülve, ám a következő két évben kétharmaduk használni fogja a boltját az online rendelések teljesítéséhez. Ezzel párhuzamosan a nagyobb áruforgalom miatt a kereskedők több régiós elosztóközpontot igényelnek az üzlethelyiségben történő raktározással szemben.

 

A hagyományos üzlethelyiségek jövője: nincs ok a pánikra

A hagyományos üzletek szerepe a jövőben sem csökken, sőt a kereskedők 72 százaléka két év múlva ugyanannyit vagy még többet fog működtetni majd hazai piacán, mint jelenleg. Természetesen a piac fejlődésével a következő két évben az online értékesítés gyorsabban nő, mint a bolthálózatok, főleg a felzárkózó piacokon (Közép-Kelet-Európában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és a Közel-Keleten), a kereskedők pedig mindkét hálózat fejlesztésére költeni szándékoznak.

 

„Üzenetünk a kiskereskedelem és az ingatlanpiac szereplőinek az, hogy ne essenek pánikba! A technológia egyre jobban előtérbe kerül, de a sokak által hitt feltételezés ellenére az online értékesítés ma még csak kiegészíti, és nem váltja ki a hagyományos üzlethelyiségekben való árusítást. Valójában a többcsatornás értékesítés arra bátorítja a vásárlókat, hogy látogassák az üzleteket, így a forgalom tovább nő. Fontos, hogy a kereskedők és az ingatlantulajdonosok átlássák a többcsatornás értékesítés lényegét, és megértsék, hogy nem igényel jelentős befektetést, ráadásul nagyobb szeletet is biztosít a piacból.” – magyarázza Peter Gold, a CBRE kiskereskedelmi divíziójának regionális vezetője, aki szerint a vásárlás továbbra is közösségi élmény marad, a bolthálózatok pedig nem zsugorodnak. A régi ingatlanos mondás („lokáció, lokáció, lokáció”) továbbra is a legfontosabb szempont marad, de a „vevő, vevő, vevő” hasonlóan fontos üzenetté válik.

 

„Az online kereskedelem fontos tulajdonsága a globalitás és az értékesítési csatorna rövidülésével az elérhető alacsonyabb ár, azonban nem rendelkezik a hagyományos vásárlás legtöbb pozitív ismérvével. Emiatt elterjedése erősen korlátozott, főként olyan termékeknél  erőteljesebb, amelyek jól összehasonlítható tulajdonságokkal rendelkezik, mint autógumi, műszaki áru stb. Az online kereskedelem ingatlanpiacra gyakorolt pozitív hatása az, hogy hasznosítani tud olyan kevésbé frekventált és rosszabb adottságú ingatlanokat is, amelyek a hagyományos kiskereskedelem  számára nem alkalmasak.”- tette hozzá Koroknai Szabolcs a CBRE vezető ingatlan-tanácsadója

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Bijó Irodaház

Róbert Károly krt 96-100

kiadó iroda973 m2
bérleti díj14 - 19 €/m²/hó+áfa

DBH Serviced Office Infopark

Gábor Dénes u. 2 / Infopark D épület, 1. emelet

kiadó iroda100 m2
bérleti díj12 - 15 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

8 - 12m²
2018. 07. 11.
15 - 20m²
2018. 07. 03.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső