Értékesítés és portfólió-koncentráció a CA Immo-nál

Profiltisztítás, szükség esetén ingatlaneladások, újabb projektek elindítása –ezek a nemzetközi ingatlanbefektetési társaság idei évre vonatkozó célkitűzései. A CA Immo a jelen ingatlanpiaci helyzetben hitelképessége, illetve hatékonyságának növelése érdekében kiemelt üzletágára, az irodapiacra összpontosítja figyelmét, és a többi kereskedelmi ingatlanszegmensben lévő épületei egy részéneknek értékesítésével tervezi felszabadítani a tőkéjének egy részét. 2013-ban 300 millió eurót irányozott elő új fejlesztésekre a CA Immo.

Miután 2006 és 2011 között számottevő növekedést ért el Németországban és Kelet-Európában, a CA Immo idén elsősorban ingatlan portfóliója elsődleges piacaira – kiváltképpen a németre -, illetve az irodapiac szegmensre összepontosítja figyelmét. A portfolió átalakítását olyan lépések kísérik majd, amelyek célja a hatékonyság növelése minden szinten. 2013-ra a cél egyértelműen a hitelképesség és a jövedelmezőség fokozása, illetve a kockázatvállalás optimalizálása, így biztosítva hosszú távon is a társaság stabilitását.

 

Fókuszban az irodaházak

 

Mint Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője kifejtette, „Idén a prioritás az elmúlt években kialakított portfólió stabilizálása, letisztítása, illetve a pozitív piaci folyamatok kiaknázása lesz, a nyereséggenerálás érdekében.” Mindezek fényében rövid-, illetve középtávon a társaság olyan ingatlanokat értékesít, amelyek nem tartoznak a kiemelt ingatlan szegmenshez. Ez a méret és a bérlői összetétel függvényében érintheti a szállodai, logisztikai vagy lakóingatlan vagyont, az eladásokból befolyó bevételeket pedig egyes hitelek visszafizetésére, más pénzügyi kötelezettségek teljesítésére, valamint osztalékfizetésre fordítják. 2013-ban például az egyik eladó tétel a frankfurti Tower 185 irodaház lesz.

 

2013 sem múlik el fejlesztések nélkül

 

Erre az esztendőre a CA Immo új fejlesztésekre mintegy 300 millió eurót jelölt meg terveiben. A korábban elindított kelet-európai projekteket sikerült lezárni, 2013-ban pedig elsősorban Németországban, azon belül is Münchenben, Frankfurtban és Berlinben indítanak újakat.

A cégnél úgy vélik, az ingatlanpiacon 2013-ban is az lesz a kulcskérdés, ki és milyen feltételekkel tudja előteremteni a szükséges pénzügyi forrásokat. A finanszírozásnál az elsődleges szerep változatlanul a bankoké lesz, noha egyes biztosító társaságok szintén jelentős hitelezőkké válhatnak. A hosszú távú finanszírozás ugyanakkor mind drágább lett, és ez a trend várhatóan folytatódik idén is. A CA Immo pénzügyi vezetői ennek ellenére úgy vélik; számukra nem jelentett akadályt a szükséges források előteremtése, és reményeik szerint ez így is marad.

 

Forrás: CA IMMO
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Tópark - Be My City I. ütem

Sasbérc út 1.

kiadó iroda17445 m2
bérleti díj10.9 - 13.5 €/m²/hó+áfa

Eladó kereskedelmi szolgáltató ingatlan, 60%-os beépíthetőséggel!

Nagykőrös Kecskeméti út

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Blue Cube

Váci út 182.

kiadó iroda8261 m2
bérleti díj10 - 11 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

Monarchia Irodaház

Vörösvári út 105.

kiadó iroda1206 m2
bérleti díj8.2 - 9 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső