Ez lehet az év üzlete a magyar piacon

Július 31-ével új tulajdonoshoz került a MOM Park Bevásárlóközpont és a hozzá tartozó MOM Park Irodák, a Váci út elején található Westend Business Center Irodaház és az EMKE Irodaház. A tranzakció az utóbbi évek egyik legnagyobb ingatlanbefektetése Magyarországon. Az új tulajdonos egy nemzetközi befektetési konzorcium, amelyet a WING, az amerikai Morgan Stanley ingatlanbefektetési részlege, a Morgan Stanley Real Estate Investing, és az osztrák bevásárlóközpont specialista CC Real alkot.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciójára került sor a napokban. Egy három elemből álló portfoliót értékesített az AEW Europe által kezelt alap egy nemzetközi konzorciumnak, melynek tagja a Morgan Stanley Real Estate Investing, a WING és a CC Real. A csomag része a mintegy 31 500 négyzetméteres, A-kategóriás budai bevásárlóközpont, a MOM Park a hozzá tartozó mintegy 19 300 négyzetméteres irodaépülettel együtt, valamint a mintegy 28 800 négyzetméteres A-kategóriás West End Business Centre irodaépület a főváros pesti oldalán, továbbá egy kisebb, 13 700 négyzetméteres irodaépület, az EMKE, szintén a pesti oldalon.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi ingatlan tranzakcióját a pbb Deutsche Pfandbriefbank és az Erste Group Bank AG finanszírozta, közösen 126 millió eurós készfizető hitelkeretet biztosítottak a Morgan Stanley Real Estate Investing vezette konzorcium számára. A tranzakció egyéb részletei nem publikusak.

"A magyar ingatlanbefektetési piac az elmúlt időszakban már növekedést mutatott a tranzakciós volument illetően, és arra számítunk, hogy ez a tendencia az év hátralévő részében is folytatódni fog. Ez a tranzakció a magyar ingatlanpiac lendületes talpra állásának egyik jeleként értékelhető. A kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfinanszírozójaként büszkék vagyunk rá, hogy a Morgan Stanley Real Estate Investing oldalán részt vehettünk ebben a jelentős tranzakcióban" - mondta Richard Wilkinson, az Erste Group Bank AG kereskedelmi ingatlandivíziójának vezetője.

"A magyar ingatlanbefektetési piac hasonló volumeneket ér el idén, mint 2014-ben, ám más kelet-közép-európai piacokhoz képest még mindig lemaradást mutat. A tavalyi esztendő során mintegy 450-460 millió euró értékű, bevételt termelő, valamint 130-140 millió eurónyi, bevételt nem generáló ingatlan cserélt gazdát itt. A magyar piaci szereplők (elsősorban az FHB Csoport, a Futureal, és a Magyar Nemzeti Bank) igen aktív vásárlóknak számítottak tavaly. A piacról azonban hiányoznak a megvásárolható első osztályú eszközök.

2015-ben a várakozások szerint hozzáadott értéket képviselő eszközök szerepelnek a tranzakciók között. Az EU15 országaiból és az Egyesült Államokból érkező befektetők várhatóan egyre komolyabb aktivitást fejtenek ki a magyar piacon. A hozamok csökkenő tendenciát mutatnak. A legjobb hozam az irodai és a kereskedelmi ingatlanok terén 7,25 százalék, az ipari ingatlanok körében pedig 9,25 százalék. Az ingatlanok és a kötvények közti hozamkülönbség rekordmagasságba kúszott, lökést adva az ingatlanbefektetések számára. Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanpiac főként Budapesten indult növekedésnek. Varsóval és Prágával ellentétben a budapesti irodapiacon nem tapasztalható nagymértékű új irodaterület megjelenése, ezért az üresedési ráta csökkenő tendenciát mutat" - fejtette ki Martin Tamborsky, az Erste Group ingatlanpiaci elemzője.

Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

QUADRA IRODAHÁZ

Váci út 30.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj11.9 - 12.9 €/m²/hó+áfa

Frangepán - F19 Irodaház

Frangepán utca 19.

kiadó iroda680 m2
bérleti díj8 - 8 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

DBH Serviced Office GreenPoint

Kéthly Anna tér 1. 1. emelet

kiadó iroda200 m2
bérleti díj12 - 16 €/m²/hó+áfa

myhive Haller Gardens

Soroksári út 30-34.

kiadó iroda759 m2
bérleti díj13 - 13 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

12 - 18m²
2018. 06. 10.
80 - 100m²
2018. 06. 05.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső