Fogyasztói kereslet és befektetői figyelem a raktárpiacon

Az európai kereskedelmi ingatlanpiacon az ipari és logisztikai piac fejlődik a leglendületesebben – tudtuk meg a CBRE legfrissebb jelentéséből.

Európában 2013 során az ipari ingatlanokba áramló befektetések értéke 50 százalékkal emelkedett, ami a legnagyobb éves növekedési ütem volt a kereskedelmi ingatlanok területén. A gyors fellendülést a bérlői piac és a befektetői érdeklődés is segítette. Míg korábban az ipari ingatlanokra egy nagyon szűk befektetői kör volt kíváncsi, az alacsony kamatkörnyezet és az európai gazdasági növekedés egy szélesebb befektetői kört vonzott ebbe az ingatlanszektorba. A magasabb hozamszint és az esetenként növekvő bérleti díjak vonzó befektetési alternatívává teszik az európai logisztikai és ipari ingatlanokat.

 

„Közép- és Kelet-Európa azon régiók között van, ami sokat profitál a fent említett változásokból. A mélypontjukat elérő bérleti díjak a növekvő ipari termelés miatt várhatóan több piacon is növekedni fognak. A régió gyorsan fejlődő infrastrukturális hálózata és a végfogyasztónak szállító online áruházak bővülése remek lehetőségeket nyújt a fejlesztőknek.” – nyilatkozta Joerg Kreindl, a CBRE közép- és kelet-európai ipari ingatlanokért felelős igazgatója.

 

„2013-ban egyre jelentősebb aktivitást láthattunk a közép- és kelet-európai ipari és logisztikai szektorban, ezért úgy döntöttünk, munkatársaink számát az ipari ingatlanok részlegén 30 főre duplázzuk meg, hogy még hatékonyabban tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket. Részlegünk a régió néhány jelentős, ügynökségi részvétellel lezajlott üzletében vett részt – köztük van a Carrefour román rekordnak számító 45 ezer négyzetméterre szóló szerződése, két autógyártó-beszállító által bérelt 45 ezer négyzetméteres ügylet, a lengyelországi DHL 40 ezer négyzetméteres bérleti szerződése, illetve Szlovákiában a Steelcase-nek épített 20 ezer négyzetméteres ingatlan ügylet.” - tette hozzá Joerg Kreindl. A CBRE ipari csapata a régióban mintegy 400 ezer négyzetméternyi ingatlanügylet megkötésében vállalt szerepet az ügyfelek megbízásából. Magyarországon az elmúlt év során a CBRE egy vezető logisztikai cégnek segített telephelyeket találni, 14 ezer négyzetméteren.

 

A Nyugat-Európa és Közép- és Kelet-Európa közötti kapcsolat javulásával és az ipari termelés növekedésével a specializált logisztikai társaságoknak jelentősebb megbízásai lesznek 2014-ben. A hatékony megoldások iránti kereslet extra bevétellel kecsegteti a jól megközelíthető létesítményeket és a nagy áteresztőképességű városi telephelyeket. Az óriás-méretű raktárak központosított üzemeltetése és raktározási módja  azon előnyök között van, amelyek az irántuk való kereslet jelentős bővülését okozták az elmúlt évben.

 

A feltételek adottak az ipari ingatlanszektorban újrainduló fejlesztésekhez 2014-ben, miután a BTS-fejlesztésektől eltérően a logisztikai és ipari ingatlanok fejlesztése nagyon lelassult az elmúlt években. Így a gazdasági helyzet és a bérlői piac javulása, a befektetői érdeklődés jelentős erősödésével együtt arra bátorították a fejlesztőket, hogy új építkezésékbe fogjanak.

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

Skylight City

Róbert Károly krt. 54.

kiadó iroda15393 m2
bérleti díj9.5 - 11.5 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső