Interjú Würsching Péterrel, a B&V International Kft ügyvezető igazgatójával

Ingatlanhírek.hu portálunk egy személyes hangvételű portrésorozatot indított, melynek keretében a magyar ingatlanszakma prominens képviselőit szólaltatja meg közvetlenebb formában. E heti riportalanyunk Würsching Péter, a B&V International Kft. ügyvezető igazgatója.

- Hol tanult és mit?

A Miskolci Egyetemen jogot, majd a rotterdami Erasmus Egyetemen Nemzetközi Üzleti és Kereskedelmi Jogot (LL.M.) és van egy OKJ-s ingatlanközvetítő és értékbecslő vizsgám

 

- Hol, mikor és hogyan került kapcsolatba az ingatlanszakmával?

2006-ban egy kedves régi barát mutatott be a CBRE budapesti irodavezetőjének, aki pozíciót és lehetőséget kínált nekem egy új karrier elindítására.

 

- Mik voltak a fordulópontok a karrierjében?

Az egyetem elvégzése közben a Budapest Banknál dolgoztam, mint a magyar olaj és gázipar szereplőiért felelős nagyvállalati referens. Az egyetem elvégzése után lehetőségem nyílt egy teljesen új terület megismerésére, amikor a MASPED csoporthoz kerültem, ahol gyakornokként valamennyi fuvarozási ág napi ügyvitelében vehettem részt majd pedig a vállalatcsoport jogi képviselőjénél a Zafír és Kristóf és Tsai ügyvédi irodánál töltöttem a kötelező gyakorlati időmet. Hollandiai (Erasmus Egyetem Rotterdam) és brüsszeli (ösztöndíjasként Európai Bizottság Transzport és Energia Igazgatóságánál) kitérő után még további 2 évet töltöttem a MASPED csoport berkein belül, ezt követően csatlakoztam a CBRE budapesti irodájához. Jelenleg pedig – immáron több mint 3 éve a B&V Csoportba tartozó B&V International Kft-t vezetem.

 

- Hogyan értékelné az ingatlanszakmát? Mit tart Ön a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak benne?

Úgy gondolom, hogy dacára a jelenlegi kedvezőtlen piaci körülményeknek, helyesen döntöttem, amikor az ingatlanos szakmát választottam, mert itt lehetőségem nyílik arra, hogy a végzettségemből fakadó jogi tudásomat és az eddigi munkahelyeimen megszerzett tapasztalataimat kombináljam. Az egyik percben jogászként készítek és véleményezek szerződéseket, a következőben már egy eladásra, vagy bérbe adásra szánt raktárt, vagy irodát járok be és készítek róla előterjesztést marketing, üzemeltetés és hasznosítás szempontjából. Változatos és kihívásokkal teli munka ez – és sokkal kevésbé találom egysíkúnak, mint pl. az eredeti szakmámat.

 

- Az Ön véleménye szerint mik a magyar ingatlanpiac hátulütői?

A Budapest központúság. Szemben pl. Csehországgal és Lengyelországgal, ahol a nagyobb vidéki városok is fontos célpontjai a nagy fejlesztőknek a magyar piac gyakorlatilag csak Budapestről szól.

 

- Milyen kvalitásokra, szellemi képességekre és szakértelemre van szüksége egy ingatlanpiaci szakembernek?

Sajnos az a meglátásom, hogy az elmúlt válságos évek ezen a piacon is nagyban rontották a szakmai morált. A legnagyobb értéknek ma az adott szó megtartását és a kölcsönös bizalomra épülő korrekt együttműködést tartom. Szerintem az ingatlan szakma pont azért érdekes, mert mint azt fentebb már elmondtam, több üzleti terület metszéspontjában fekszik. A sikeres működéshez egy kicsit bankárnak, egy kicsit jogásznak, egy kicsit építésznek, a partnerekkel, megbízókkal tárgyalva pedig pszichológusnak kell lennie az embernek, tehát összefoglalva a széles látókör, a korrekt üzleti magatartás és a munka iránti alázat a legszükségesebb kvalitások. És fontos, hogy az embernek jó fantáziája legyen – meg kell tudni látni egy romos raktárépületben, vagy irodaházban is a lehetőséget a sikeres üzletre.

 

- Ön szerint milyen irányba fejlődik a magyar ingatlanpiac?

Nehéz kérdés, de azt gondolom, hogy a jövőben a kereskedelmi ingatlanok piacára a  kommunikációs eszközök fejlődésének lesz a legnagyobb hatása. Érdekes kérdés, hogy szükség lesz-e ennyi, vagy még több irodaházra akkor, ha az internet (vagy az azt felváltó újabb platformok) fejlődése eléri azt a szintet, hogy az embernek már valóban ki se kelljen szállnia a karosszékéből azért, hogy dolgozni menjen, elintézze ügyeit, vagy csak bevásároljon magának, mert mindezt megteheti a virtuális térben minden fáradtság és kényelmetlen utazás nélkül, idő- és költségtakarékosan.

 

- Ha úgy alakult volna az élete, hogy nem találkozott volna az ingatlanszakmával, mit csinálna most, mivel foglalkozna?

Boldogtalan ügyvéd lennék

 

- Mik az Ön legfőbb tulajdonságai?

Kitartás, nyitottság, lojalitás,

 

- Milyen tulajdonságokat tisztel Ön másokban?

Kitartás, nyitottság, lojalitás, humorérzék

 

- Mit tart a legfőbb erényének?

Jól kommunikálok

 

- Mit tart kellemetlennek, kínosnak?

Ha valaki olyan témában nyilatkozik, amihez nem ért

 

- Mi az, amit nem tolerál?

Arrogancia, mások semmibe vétele

 

- Mi az, amit könnyen meg tud bocsátani?

Nem vagyok haragtartó típus. Kevés olyan dolog van, amit nem tudok megbocsátani

 

- Van olyan álma, amit szeretne, ha megvalósulna?

Egyszer majd szeretnék a saját birtokomra visszavonulni a Zemplénbe

 

- Mit jelent Ön számára profinak lenni?

Törekvést a tökéletes munkára, alaposságot, folyamatos készenlétet és tanulást

 

- Mi volt a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?

Ezt valójában nem tudom megmondani. Eddigi életem során számos alkalommal kerültem olyan helyzetbe, amikor a szakmai pályafutásommal, vagy a magánéletemmel kapcsolatos fontos döntést kellett meghoznom és utólag azt gondolom, hogy a legtöbbször helyesen cselekedtem. Persze, hogy ez valójában így van-e már soha nem fogom megtudni.

 

- Milyen cél lebeg jelenleg a szeme előtt?

Szeretnék jó apja lenni a 7 hónapos kisfiamnak.

 

- Mit szeretne csinálni öt év múlva?

Öt év múlva ilyenkor a 41. születésnapomat fogom ünnepelni. Szeretném, ha sokan eljönnének rá.

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

B60 Irodaház

Budafoki út 60.

kiadó iroda160 m2
bérleti díj8 - 0 €/m²/hó+áfa

Millenáris Classic Irodaház

Lövőház u. 39.

kiadó iroda790 m2
bérleti díj16 - 18 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Hill Side Irodaház

Alkotás u. 55-61.

kiadó iroda12000 m2
bérleti díj15.9 - 17.9 €/m²/hó+áfa

MOM Park Irodák

Alkotás u. 53.

kiadó iroda1474 m2
bérleti díj16 - 16 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

12 - 18m²
2018. 06. 10.
80 - 100m²
2018. 06. 05.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső