Magyarország legjelentősebb ingatlan-befektetői

Ma Magyarországon a legnagyobb ingatlantulajdonosok közül kettő osztrák; ezek közül a CA IMMO közel 320 ezer négyzetméter portfóliót kezel a fővárosban és környékén. Ha ezt a számot a közel 4,4 millió négyzetméternyi bérbeadásra épített iroda- és raktárállományhoz viszonyítjuk, akkor a CA Immo piaci részesedése területi alapon számolva közel 7%.– derül ki a CBRE és a CA IMMO összeállításából.

Egy korábbi, PropertyEU összeállítás szerint Európa legnagyobb ingatlanvagyonával rendelkező intézményi befektetői összesen több mint 900 milliárd eurónyi ingatlanvagyont kezelnek és ebből a vagyonból a KKE régió csak töredékét élvezheti.  Közép- és Kelet-Európa marginális szerepe nem csupán a befektetési célpontok alapján mutatkozik, de a befektetők ország szerinti megoszlásán is: a legnagyobb befektetők közel 30 százalékát Londonban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában találjuk. Jól látszik, hogy a nyugat-európai piacok külföldi kitettsége elenyésző, szemben a régiónkkal, ahol a piacok nem képesek belső forrásból megteremteni a szükséges tőkét és know-how-t. Csupán két osztrák központú befektető; az Immofinanz és a Conwert Immobilien Invest szerepel a listán, ám az ő piaci részesedésük alig 02 százalékot tesz ki.

 

„Míg az osztrák központú fejlesztők és befektetők európai viszonylatban nem olyan számottevőek, addig Magyarországon és a többi szomszédos országban egyike a legaktívabb és legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező szereplőknek. Ráadásul, a térségben lévő kitettségük nem korlátozódik az ingatlanfejlesztésre; Ausztriának meghatározó szerepe és súlya van a pénzügyi, kiskereskedelmi és üzemeltetési iparágakban egyaránt.”  – emelte ki Borbély Gábor igazgató, a CBRE vezető elemzője.

 

Az osztrák ingatlan-befektetők a KKE régióban elsősorban Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára koncentrálnak, de Lengyelországban és Romániában is fontos piaci részesedéssel bírnak.  Hagyományosan az iroda-piacon aktívabbak, csak másodsorban a kiskereskedelmi szegmensben.       A magyarországi osztrák befektetők közül kiemelkedik a CA IMMO, amely 320 ezres iroda-és logisztikai portfólióval rendelkezik, közel 400 milliós értékben. 2012 év végén a CA IMMO Kelet-Európában kezelt vagyonának értéke megközelítette a 2,2 milliárd eurót, amely a társaság teljes európai kitettségének több, mint 40 százalékát teszi ki.

 

„Több szempontból is komoly felelősség hárul ránk ezzel a nagy portfólióval; hiszen a kezelt állomány kereskedelmi feltételei, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásaink is jelentős mintával szolgálhatnak a szektor tevékenységéről, helyzetéről és minőségéről a régióban. Figyelnünk kell arra, hogy ne teremtsünk olyan pénzügyi kondíciókat, amely piac szerte negatív trendet indíthat el és kihatással lehet akár az egész régióra” - mondta Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője.

 

A piac méretéhez képest az osztrák ingatlan-befektető cégek magyarországi jelenléte akár fontosabb, mint a nagyobb intézményi befektetők kitettsége egy-egy fejlettebb nyugati piacon.  Nálunkaz öt legnagyobb ingatlantulajdonos közül kettő osztrák cég – Immofinanz és CA IMMO - ; ők ketten együtt több mint 700 ezer négyzetméter portfoliót birtokolnak a 4,4 millió négyzetméternyi magyar béringatlan-piacon. A két osztrák óriáscég mellett a legnagyobb öt intézményi ingatlantulajdonos között három hazai szereplőt tart számon a CBRE.

Forrás: CA IMMO
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Office Campus

Gubacsi u. 6/b

kiadó iroda2537 m2
bérleti díj10.5 - 11.5 €/m²/hó+áfa

Duna Invest Offices

Tompa Mihály utca 15.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 7.5 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Green House

Kassák Lajos utca 19-25.

kiadó iroda157 m2
bérleti díj12.95 - 14 €/m²/hó+áfa

Árpád Point Irodaház

Árpád út 51-53.

kiadó iroda400 m2
bérleti díj7.5 - 8 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

12 - 18m²
2018. 06. 10.
80 - 100m²
2018. 06. 05.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső