Már öt év alatt megtérülhetnek az irodaházak zöldberuházásai

Az energiahatékonysági, elektromos és gépészeti felújításokat egyaránt magukba foglaló beruházásokkal akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – hangzott Bank Center „Ready for Business” szerdai rendezvényén, amelynek aktuális témája az irodapiaci környezettudatosság volt. Az eseménynek helyszínt adó prémium irodaház management irodája az épületen belül végrehajtott jelentős korszerűsítés eredményeképpen maga is várományosa az épületek zöldtudatosságát igazoló LEED-minősítésnek.

A rendezvényen Rézsó István, a Bank Center üzemeltetési menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiahatékonyságot elősegítő technológiai fejlesztéseknek köszönhetően már egy-két évtizeden belül épített modern irodaépületek esetében is célszerű energetikai korszerűsítéseket végrehajtani. A rendszerek teljes körű felújításával akár 15-20 százaléknyi is lehet a megtakarítás mértéke, a jól megtervezett beruházások összege pedig már 5-6 éven belül megtérülhet – nem szólva a rendelkezésre álló támogatások igénybe vételéről.

 

A legjellemzőbb energiahatékonysági fejlesztések az irodaházak területén a következők:

 

Nagy üvegfelületek esetén napvédő üveg alkalmazása, amely jelentősen csökkenti a hűtésienergia-szükségletet

 

Irodavilágítás energiahatékony fénycsövekkel, nafény- és jelenlétérzékelős vezérléssel

 

 Hőszivattyús rendszer alkalmazása mind a fűtési és hűtési energiatermelés, mind a használati melegvíz-ellátás során

 

 Passzív hűtés alkalmazása – éjszakai átszellőztetés, zöldtető, külső árnyékolók, stb.

 

Víztakarékos berendezések alkalmazása, illetve esővíz begyűjtése – utóbbi felhasználása wc-öblítésre vagy öntözésre

 

 Az épületben keletkező hulladékhő visszanyerésére alkalmas berendezések felszerelése – új módszer a szennyvíz hőenergiájának visszanyerése

 

 Regeneratív felvonók használata - az utasokkal teli lefelé vagy üresen felfelé történő menet fékezési energiáját elektromos árammá alakítja, amit az épületben fel lehet használni

 

„Megtakarítani ahhoz képest lehet, amit mérünk, tehát az egyik elsődleges szempont, hogy minden energiahordozó fogyasztását a lehető legalaposabban megismerjük, és a takarékos működés érdekében a bérlők számára is lehetővé tegyük a valós fogyasztás alapján történő fizetést” – hangsúlyozta előadásában Rézsó István.

 

Bank Center: évi több tízmilliós energetikai megtakarítás az épületben

 

Miközben az elmúlt hónapokban látványos fejlesztések történtek a Bank Centerben – a korábbi három helyett egyetlen tágas központi recepciót alakítottak ki, és összekapcsolták az irodaház négy tornyát – számos kevésbé látványos korszerűsítési folyamat is zajlott az épületben. Többek között optimalizálták a meglévő gépészeti egységek működését, korszerűsítették a közösségi területek világítását és modernizálták az épületfelügyeleti rendszert.

 

 

A fejlesztések a jövőben új lendületet kapnak: a Bank Center a következő fél évben több mint egymillió eurós értékű, átfogó gépészeti felújítást hajt végre, amely magában foglalja a folyadékhűtők cseréjét, a légkezelők korszerűsítését, a kazánok részbeni cseréjét és a hideg-melegvíz napkollektoros előállítását egyaránt. A fejlesztések eredményeként évente 100 ezer euró feletti energia-megtakarítással számol, miközben a munkák a bérlők és a látogatók komfortérzetét gyakorlatilag nem befolyásolják.

 

„A környezettudatosság egyszerre lehet működési filozófia és jól felfogott üzleti érdek is – hangsúlyozza a Bank Center üzemeltetési menedzsere. – A bérlők nehezebb piaci környezetben is olyan irodaházakat keresnek, ahol a minőség és a patinás környezet találkozik a legmodernebb gépészeti és technikai megoldásokkal. A kettő együtt garantálja számukra hosszútávon a megbízható és költséghatékony irodabérlést.”

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Parkway Irodaház

Könyves Kálmán krt. 54-58.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj12.5 - 14 €/m²/hó+áfa

WestPoint Business Center

Váci út 18.

kiadó iroda382 m2
bérleti díj10.5 - 12 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

8 - 12m²
2018. 07. 11.
15 - 20m²
2018. 07. 03.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső