Még mindig vonzó célpont az ipari ingatlan a régiónkban

Az ipari ingatlanokba való befektetés szintje stabil maradt az elmúlt negyedévekben Közép- és Kelet-Európában, derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból. Az ingatlanállomány bővülése és a fejlesztők eladási szándéka együtt növelte a szektor likviditását: 2012 első félévében 375 millió eurónyi ipari ingatlan cserélt gazdát.

A növekvő aktivitás mögött olyan okokat láthatunk, mint a relatíve alacsony bérleti díjak és a nyugat-európaihoz képest vonzó hozamok. Közép-Európa országait több befektető Németország olcsóbb alternatívájának tekinti., Csehország és Lengyelország stratégiai lokációja és ez utóbbi országban zajló jelentős közútfejlesztések sok beruházónak komoly lehetőséget kínálnak. „A befektetők a legjobb lokációkra, új épületekre és lehetőleg minél rövidebb megtérülésre fókuszálnak, azonban ezen ingatlanok korlátozott kínálata arra sarkallhatja a fejlesztőket és tulajdonosokat, hogy ingatlanjaikat egyre magasabbra pozícionáljanak. A jelenlegi fejlesztéseket figyelembe véve a régió ipariingatlan-szektorában emelkedő befektetői aktivitásra számítunk 2013-ban is.” - nyilatkozta Mike Atwell, a CBRE közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója.

 

Néhány kivételtől eltekintve a kihasználatlanság a szektorban az elmúlt években csökkent, így a kínálat bizonyos lokációkban egyre szűkebb. Az új bérlői igények elmúlt negyedévekben tapasztalt visszaesése ellenére a teljes aktivitás erősebb maradt a vártnál és jelentősen felülmúlja a 2010-es szintet. Továbbra is jellemző azonban, hogy spekulatív fejlesztések nem indulnak Oroszországon és Lengyelországon kívül, a legtöbb fejlesztő inkább meglévő portfóliója csökkenő kihasználtságára koncentrál. Az alacsony bérleti díjak szintén nem kedveznek az új fejlesztések beindulásának.

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

Banktech Center/ i-Office

Petzvál J. u. 44.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj8.5 - 9.5 €/m²/hó+áfa

B60 Irodaház

Budafoki út 60.

kiadó iroda160 m2
bérleti díj8 - 0 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

8 - 12m²
2018. 07. 11.
15 - 20m²
2018. 07. 03.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső