Még mindig vonzó célpont az ipari ingatlan a régiónkban

Az ipari ingatlanokba való befektetés szintje stabil maradt az elmúlt negyedévekben Közép- és Kelet-Európában, derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból. Az ingatlanállomány bővülése és a fejlesztők eladási szándéka együtt növelte a szektor likviditását: 2012 első félévében 375 millió eurónyi ipari ingatlan cserélt gazdát.

A növekvő aktivitás mögött olyan okokat láthatunk, mint a relatíve alacsony bérleti díjak és a nyugat-európaihoz képest vonzó hozamok. Közép-Európa országait több befektető Németország olcsóbb alternatívájának tekinti., Csehország és Lengyelország stratégiai lokációja és ez utóbbi országban zajló jelentős közútfejlesztések sok beruházónak komoly lehetőséget kínálnak. „A befektetők a legjobb lokációkra, új épületekre és lehetőleg minél rövidebb megtérülésre fókuszálnak, azonban ezen ingatlanok korlátozott kínálata arra sarkallhatja a fejlesztőket és tulajdonosokat, hogy ingatlanjaikat egyre magasabbra pozícionáljanak. A jelenlegi fejlesztéseket figyelembe véve a régió ipariingatlan-szektorában emelkedő befektetői aktivitásra számítunk 2013-ban is.” - nyilatkozta Mike Atwell, a CBRE közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója.

 

Néhány kivételtől eltekintve a kihasználatlanság a szektorban az elmúlt években csökkent, így a kínálat bizonyos lokációkban egyre szűkebb. Az új bérlői igények elmúlt negyedévekben tapasztalt visszaesése ellenére a teljes aktivitás erősebb maradt a vártnál és jelentősen felülmúlja a 2010-es szintet. Továbbra is jellemző azonban, hogy spekulatív fejlesztések nem indulnak Oroszországon és Lengyelországon kívül, a legtöbb fejlesztő inkább meglévő portfóliója csökkenő kihasználtságára koncentrál. Az alacsony bérleti díjak szintén nem kedveznek az új fejlesztések beindulásának.

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

REGUS Óbuda Gate

Árpád fejedelem útja 26-28

kiadó iroda550 m2
bérleti díj13 - 17 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső