Mennyibe kerüljön az üzemeltetés?

Ingatlanüzemeltetésről és az energiahatékonyságról tanácskoztak az érintett területek szakértői a Portfolio FM 2014 konferencián.

Az ingatlanüzemeltetési tendereken a munka megszerzésére pályázók annyira leszorítják a vállalási árat, hogy abból optimálisan nem üzemeltethető az irodaház, vagy a bevásárlóközpont. A bekövetkező meghibásodások, halogatott karbantartások később pótlólagos beruházást tesznek szükségessé. Az ingatlant kezelők célja az, hogy alacsonyan tartsák a ráfordításokat, és ezt az üzemeltetés költségének minimalizálásával tudják elérni.  

  
Egy ingatlan működtetésének két szereplője van: a kezelő az, aki szerződést köt a bérlőkkel,  üzemeltető pedig fizikailag üzemelteti a házat, hozzá kell fordulni műszaki jellegű meghibásodás esetén. A konferencia első két szekciójában e két terület képviselői szólaltak fel - külön-külön -, de kiderült, hogy jobb lett volna a közös gondolkodás, ami a gyakorlatban is hiányzik.
 

A résztvevő szakemberek beszámoltak internetes licit során kialakított árról és olyan szóbeli licitről, ahol az ajánlati ár feléről indult volna az árlejtés. A helyzet rendezésére az üzemeltető cégek szakmai szervezetet hoztak létre, amelyben célul tűzték ki a szakmai minimumárak meghatározását.
 

Az Ptk. változásairól Erdős Gábor ügyvéd, a Deloitte partnere megemlítette, hogy a március 15. előtt - ekkor lépett hatályba az új Ptk. - kötött szerződések módosításaira a régi Ptk.-t kell alkalmazni, míg a később született szerződések módosításaira az új Ptk. az irányadó. Változott a birtokvédelemre vonatkozó előírás is, amit most már nem csak a jegyzőnél, hanem közvetlenül a bíróságnál is lehet kezdeményezni. Másik újdonság: a régi és az új bérbeadó egyetemlegesen felel a szerződés betartásáért a bérlő felé.

Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

Manta Offices

Thaly Kálmán utca 39.

kiadó iroda1210 m2
bérleti díj11 - 13 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

1000 - 10000m²
2018. 04. 25.
100 - 120m²
2018. 04. 24.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső