Mennyibe kerüljön az üzemeltetés?

Ingatlanüzemeltetésről és az energiahatékonyságról tanácskoztak az érintett területek szakértői a Portfolio FM 2014 konferencián.

Az ingatlanüzemeltetési tendereken a munka megszerzésére pályázók annyira leszorítják a vállalási árat, hogy abból optimálisan nem üzemeltethető az irodaház, vagy a bevásárlóközpont. A bekövetkező meghibásodások, halogatott karbantartások később pótlólagos beruházást tesznek szükségessé. Az ingatlant kezelők célja az, hogy alacsonyan tartsák a ráfordításokat, és ezt az üzemeltetés költségének minimalizálásával tudják elérni.  

  
Egy ingatlan működtetésének két szereplője van: a kezelő az, aki szerződést köt a bérlőkkel,  üzemeltető pedig fizikailag üzemelteti a házat, hozzá kell fordulni műszaki jellegű meghibásodás esetén. A konferencia első két szekciójában e két terület képviselői szólaltak fel - külön-külön -, de kiderült, hogy jobb lett volna a közös gondolkodás, ami a gyakorlatban is hiányzik.
 

A résztvevő szakemberek beszámoltak internetes licit során kialakított árról és olyan szóbeli licitről, ahol az ajánlati ár feléről indult volna az árlejtés. A helyzet rendezésére az üzemeltető cégek szakmai szervezetet hoztak létre, amelyben célul tűzték ki a szakmai minimumárak meghatározását.
 

Az Ptk. változásairól Erdős Gábor ügyvéd, a Deloitte partnere megemlítette, hogy a március 15. előtt - ekkor lépett hatályba az új Ptk. - kötött szerződések módosításaira a régi Ptk.-t kell alkalmazni, míg a később született szerződések módosításaira az új Ptk. az irányadó. Változott a birtokvédelemre vonatkozó előírás is, amit most már nem csak a jegyzőnél, hanem közvetlenül a bíróságnál is lehet kezdeményezni. Másik újdonság: a régi és az új bérbeadó egyetemlegesen felel a szerződés betartásáért a bérlő felé.

Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

Buda Business Center

Kapás u. 11-15.

kiadó iroda208 m2
bérleti díj9 - 12 €/m²/hó+áfa

Canada Square

Ganz utca 16

kiadó iroda1 m2
bérleti díj13 - 13.95 €/m²/hó+áfa

Eladó kereskedelmi szolgáltató ingatlan, 60%-os beépíthetőséggel!

Nagykőrös Kecskeméti út

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

35 - 45m²
2018. 08. 15.
60 - 70m²
2018. 08. 08.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső