Nem európai befektetők pörgetik az európai ingatlanpiacokat

Az Európán kívülről érkező befektetők egyre jelentősebb szerepet játszanak az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, ahol a befektetések egyötöde más földrészekről érkezett 2012 első felében – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.

A külföldiek mintegy 10 milliárd euró értékben vásároltak európai ingatlanokat 2012 első félévében. A főleg észak-amerikai, közel-keleti és ázsiai befektetők között egyre több az állami tőkealap és a nyugdíjalap. Érdekes fejlemény, hogy egyre változatosabb képet mutat a befektetők nemzetisége: idén első alkalommal érkezett jelentős brazil tőke Európába, illetve komoly vásárlók képviselték Kínát, Malajziát és Chilét is. Az Európán kívüli befektetők az irodákat kedvelik a leginkább, ami pedig a földrajzot illeti, az észak-déli megkülönböztetés továbbra is fennáll.

London az Európán kívüli összes tőke felét vonzotta, 2012 első félévében a tíz legnagyobb üzletből hetet nem európai befektetők kötöttek. Párizs is népszerű volt a tengerentúli befektetők körében, így a brit és a francia főváros az összes régión átívelő tőke több mint kétharmadát vonzotta. A koncentráció erősödött a válság alatt, 2007-ben ez a részesedés még csak egyharmados volt.

 

Az eurózóna válságában menedéknek tekintett piacok, mint a német városok vagy Stockholm, egyre vonzóbbak a tengerentúliak számára. A tőkeáramlás egyre inkább polarizálttá válik Európában: a befektetők északot preferálják, miközben Olaszországba negyedével, Spanyolországba 56 százalékkal kevesebb tőke érkezett 2011 első félévéhez képest.

 

„Észak-Európa vonzereje nő, az Európán kívüli befektetők egyre biztosabb menedéknek tekintik az itteni piacokat. A tengerentúli befektetők aktívak Párizsban, Londonban és újabban a német vagy a skandináv városokban is. Ezzel hozzájárulnak a válság kezdete óta erősödő polarizálódásra, ami Európát és a globális piacot egyaránt jellemzi.” - mondta Jonathan Hull, a CBRE tőkepiacokért felelős európai vezetője.

Forrás: CBRE
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

ELADÓ MT BUDAPEST TELEKOM PARK 4.250 M HUF + ÁFA

Budafoki út 103-107.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT EGER 525 M HUF+ÁFA

Fellner Jakab utca 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

ELADÓ a TERRAPARK Irodaház D tömbje - 6.470.000 EUR

Puskás Tivadar utca

kiadó iroda7000 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

AsiaCenter Irodaház és Bevásárlóközpont

Szentmihályi út 167-169.

kiadó iroda130 m2
bérleti díj6 - 8 €/m²/hó+áfa

ELADÓ MT MÁTÉSZALKA 195MHUF+ÁFA

Kálvin tér 5.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

INFOPARK A épület

Neumann J. u. 1.

kiadó iroda30 m2
bérleti díj12.5 - 13 €/m²/hó+áfa

Társoldalak


KÖVESS MINKET

Irodaház kereső