Óvatos bankok, év végi tranzakciók a befektetési piacon

A Colliers International piaci jelentéséből kiderül, hogy a befektetési tranzakciók összértéke a magyar ingatlanpiacon 650 millió € körül volt 2011-ben, ami jelentős növekedés 2010-hez képest, amikor a nyílt piaci befektetési tranzakciók értéke kevesebb, mint 200 millió € volt.

„Az összes befektetési volumenen belül az első félévben viszonylag sok tranzakció történt, bár átlagosan alacsonyabb értékben. Az év végén pedig két piacmozgató hatású ügylet is volt, melyek jelentősen hozzájárultak a magas éves tranzakciós értékhez.” – mondta Marcus Hill, a Colliers International Magyarország befektetési üzletágának igazgatója. A Colliers adatai szerint az év második felében négy meghatározó ügyletre került sor: egy OBI áruház eladása Budapesten (15 millió €), a Raiffeisen háttérműveleti központja (27 millió €), valamint két meghatározó jelentőségű irodaépület értékesítése 2011 utolsó heteiben, melyek során az amerikai székhelyű Heitman European Property Partners a TriGranit-tól, valamint az Avivától vásárolt meg egy iroda-portfoliót két külön ügyletben, melyek értéke egyenként meghaladta a 100 millió €-t.

 

A szakember ugyanakkor rávilágított, hogy finanszírozást szerezni továbbra is nehéz és még mindig ez a kulcsa a tranzakciók létrejöttének. „A bankok csak a legjobb termékek és a már bizonyított tapasztalattal rendelkező vevők esetében hajlandóak hitelt nyújtani, és akkor sem a korábbi évek fedezettségi szintjei mellett. Ez várhatóan nem fog változni addig, amíg a gazdasági kilátások nem javulnak.” – tette hozzá Marcus Hill. Az idei év elején a piac várhatóan nehezen indul majd be, mivel a piaci szereplők előreláthatólag inkább kivárnak addig, amíg az EU-IMF készenléti hitel tárgyalások lezárulnak. Azonban, amint ez megtörténik, az várhatóan pozitívan fog hatni a Magyarország iránti befektetői bizalomra, és növekedni fog az érdeklődés az ország iránt az idei év során. A befektetői bizalom erősödéséhez hozzájárul a két tavaly év végi Heitman ügylet is, amelyek azt jelzik, hogy a nagy intézményi szereplők hajlandóak befektetni Magyarországon, bíznak az ország hosszabb távú potenciáljában, és egy kifizetődő befektetési célpontnak tekintik az országot.

 

„A bankok továbbra is jelen vannak a piacon, mint tulajdonosok, de még mindig a stratégiájuk kidolgozásával vannak elfoglalva és arra koncentrálnak, hogy kezeljék és működtessék az ingatlanjaikat. Mindazonáltal elképzelhetőnek tartjuk, hogy az idén egyre inkább motiváltak lesznek, hogy megjelenjenek eladóként is a piacon. Összességében elmondható, hogy a befektetők továbbra is óvatosak maradnak a közeljövőben és a finanszírozás nehéz elérhetősége okozza majd a piacon a legtöbb fejfájást.” – összegzett Marcus Hill.

Forrás: Colliers
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Bécsi Corner Irodaház

Lajos utca 28-32.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj12 - 14 €/m²/hó+áfa

Emke Irodaház

Rákóczi út 42.

kiadó iroda2661 m2
bérleti díj11.9 - 11.9 €/m²/hó+áfa

Tower Offices Westend

Váci út 22-24.

kiadó iroda250 m2
bérleti díj20 - 24 €/m²/hó+áfa

Bihari Irodaház

Üllői út 114-116

kiadó iroda520 m2
bérleti díj5 - 6 €/m²/hó+áfa

ORION Irodák

Jászberényi út 29.

kiadó iroda600 m2
bérleti díj3 - 4 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

35 - 45m²
2018. 08. 15.
60 - 70m²
2018. 08. 08.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső