Óvatos bankok, év végi tranzakciók a befektetési piacon

A Colliers International piaci jelentéséből kiderül, hogy a befektetési tranzakciók összértéke a magyar ingatlanpiacon 650 millió € körül volt 2011-ben, ami jelentős növekedés 2010-hez képest, amikor a nyílt piaci befektetési tranzakciók értéke kevesebb, mint 200 millió € volt.

„Az összes befektetési volumenen belül az első félévben viszonylag sok tranzakció történt, bár átlagosan alacsonyabb értékben. Az év végén pedig két piacmozgató hatású ügylet is volt, melyek jelentősen hozzájárultak a magas éves tranzakciós értékhez.” – mondta Marcus Hill, a Colliers International Magyarország befektetési üzletágának igazgatója. A Colliers adatai szerint az év második felében négy meghatározó ügyletre került sor: egy OBI áruház eladása Budapesten (15 millió €), a Raiffeisen háttérműveleti központja (27 millió €), valamint két meghatározó jelentőségű irodaépület értékesítése 2011 utolsó heteiben, melyek során az amerikai székhelyű Heitman European Property Partners a TriGranit-tól, valamint az Avivától vásárolt meg egy iroda-portfoliót két külön ügyletben, melyek értéke egyenként meghaladta a 100 millió €-t.

 

A szakember ugyanakkor rávilágított, hogy finanszírozást szerezni továbbra is nehéz és még mindig ez a kulcsa a tranzakciók létrejöttének. „A bankok csak a legjobb termékek és a már bizonyított tapasztalattal rendelkező vevők esetében hajlandóak hitelt nyújtani, és akkor sem a korábbi évek fedezettségi szintjei mellett. Ez várhatóan nem fog változni addig, amíg a gazdasági kilátások nem javulnak.” – tette hozzá Marcus Hill. Az idei év elején a piac várhatóan nehezen indul majd be, mivel a piaci szereplők előreláthatólag inkább kivárnak addig, amíg az EU-IMF készenléti hitel tárgyalások lezárulnak. Azonban, amint ez megtörténik, az várhatóan pozitívan fog hatni a Magyarország iránti befektetői bizalomra, és növekedni fog az érdeklődés az ország iránt az idei év során. A befektetői bizalom erősödéséhez hozzájárul a két tavaly év végi Heitman ügylet is, amelyek azt jelzik, hogy a nagy intézményi szereplők hajlandóak befektetni Magyarországon, bíznak az ország hosszabb távú potenciáljában, és egy kifizetődő befektetési célpontnak tekintik az országot.

 

„A bankok továbbra is jelen vannak a piacon, mint tulajdonosok, de még mindig a stratégiájuk kidolgozásával vannak elfoglalva és arra koncentrálnak, hogy kezeljék és működtessék az ingatlanjaikat. Mindazonáltal elképzelhetőnek tartjuk, hogy az idén egyre inkább motiváltak lesznek, hogy megjelenjenek eladóként is a piacon. Összességében elmondható, hogy a befektetők továbbra is óvatosak maradnak a közeljövőben és a finanszírozás nehéz elérhetősége okozza majd a piacon a legtöbb fejfájást.” – összegzett Marcus Hill.

Forrás: Colliers
Tartalmi partnerünk a 

Iroda és irodaház ajánló

Bank Palace

Nagysándor József utca 6.

kiadó iroda800 m2
bérleti díj15 - 15 €/m²/hó+áfa

Panorama Office

Ady Endre u. 19.

kiadó iroda300 m2
bérleti díj10.9 - 10.9 €/m²/hó+áfa

Terrapark (D5-8, D13 tömbök)

Puskás Tivadar u. 7-11.

kiadó iroda5904 m2
bérleti díj6 - 7.5 €/m²/hó+áfa

A BUDAÖRSI 125

Budaörsi 125/A

kiadó iroda931 m2
bérleti díj7 - 12 €/m²/hó+áfa

REGUS Óbuda Gate

Árpád fejedelem útja 26-28

kiadó iroda550 m2
bérleti díj13 - 17 €/m²/hó+áfa

Március 15. tér

Március 15. tér 1.

kiadó iroda1 m2
bérleti díj7 - 9 €/m²/hó+áfa

Adja fel Ön is ingyen irodakeresését!

12 - 18m²
2018. 06. 10.
80 - 100m²
2018. 06. 05.

Meghirdetné irodakeresését?

Ide kattintson!

KÖVESS MINKET

Irodaház kereső